Porsches 959 er et ikon for mærkets historie. For mange entusiaster er dette den bil, der gjorde Porsche til en seriøs udfordrer i superbilernes verden. Glem konkurrencesejrene, æraens Le Mans dominans eller årtiers dygtighed på banen. Nej, Porsche var ikke rigtig en Ferrari-lignende producent af sportsvogne i verden, før 200 MPH 959 først spolerede sine turboer. Det er et enormt teknologisk skridt fremad i Porsches historie, og etosen bag denne bil fortsætter med at skubbe mærket fremad i dag. 959 repræsenterer elegant og ubesværet hastighed. Den opgraderede Sport-version pakker en mere kraftfuld 508 hestekræfter flad seks, spole over fjederaffjedring [instead of the Komfort model’s hydropneumatic], en læderbeklædt styrtbøjle og racerspande i stof med greb. Nick Heidfelds 959 S viste kun 2.600 miles på kilometertælleren, da den ankom til Porsche Classic i 2017 for en fuldstændig genopfriskning.

Du husker måske Nick Heidfeld fra hans tid på Formel 1-nettet. Mellem 2000 og 2011 startede han 183 Grands Prix rundt om i verden og scorede 13 podier, samt en pole position og to hurtigste omgange. Han kan betragtes som blandt de bedre kørere, der aldrig har vundet et løb. Manden har fortrængt sin tid på F1-gitteret med en række andre motorsportssucceser, herunder fire ret stærke sæsoner på Formel E-gitteret, og fem år som en af ​​Rebellion Racings kernekørere. Med Rebellion opnåede han en Le Mans-klassesejr i 2014 og en samlet Petit Le Mans-sejr i 2013. Det er den slags karriere, som mange racerkørere ville være ret stolte af at kalde deres egen, og hvis nogle flere ting var gået rigtigt , han kunne virkelig have været en verdensmesterskabsudfordrer i alle tre serier.

Uden regelmæssig motion begyndte bilen at akkumulere, hvad Porsche beskriver som “lagerskader”. Bilen trængte til et eftersyn fra frempind til hæk. Udtaler Uwe Makrutzki, chef for fabriksrestaurering hos Porsche Classic, “Drivlinjen og chassiset skal efterses i deres helhed; erfaringen har vist, at enhver reduktion af arbejdets omfang fører til problemer hen ad vejen. Næsten alle 959’ere har været hos os mindst én gang i deres liv,” fortsætter Makrutzki. ”Så vi har haft en masse øvelse. Takket være den meget komplekse teknologi er et 959-eftersyn dog altid en meget speciel og vidunderlig mission.” Heldigvis for os, som altid har været fortalere for at køre dine biler, er Makrutzki enig med os. Han siger, at hver 959 skal dække mindst 60 miles af blandet drift ikke mindre end en gang om måneden. Hvis du har en 959, gør du ikke kun bilen en bjørnetjeneste for at opbevare den, men du gør også verden en bjørnetjeneste. Tænk på de brede smil fra alle de mennesker, der vil se det på vejen!

Heldigvis overtog Porsche Classic alle test- og ombygningsværktøjer fra standardproduktionslinjen, hvilket betyder, at Porsche Classic har det mest omfattende arkiv af 959 ekspertise i verden. Heidfelds bil var tilsyneladende udstyret med en eller anden form for ikke-standard tuning-chip for at udvide dets Motronic-motorstyringssystem. Porsche Classic-personale restaurerede på Heidfelds anmodning Motronic-enheden til dens oprindelige stand. Hvor ellers kunne man overhovedet få sådan en service udført?

Den tidligere Formel 1-kørers 959 S var så klar til at køre på vejen igen i december 2021. Heidfeld: “Jeg har haft det privilegium at køre mange højtydende biler, men at køre denne højteknologiske legende er noget særligt for mig. Jeg var en teenagebilfan i slutningen af ​​1980’erne, og for mig var denne Porsche altid ekstraordinær. På det tidspunkt var 959 den hurtigste produktionsbil i verden og langt den mest avancerede. Så selv i dag kører den ikke som en 30 år gammel bil, men som et meget mere moderne køretøj.”